Co je to ayurvéda

Ájurvéda je více než 5000 let používaná věda (nauka o životě) a její kořeny nalezneme v Indii.

 Je však také filozofií a životním stylem. Staří mudrci vytvořili na základě pozorování, zkušeností a propojení s přírodou koncept TRIDÓŠI. 

Každá dóša má svou funkci, kterou v našem těle plní. Váta, princip pohybu, řídí posun potravy skrz trávicí ústrojí a vylučování. Pitta je principem energie, na základě kterého funguje zažívání, endokrinní systém a přísun energie buňkám celého těla. Kapha, princip struktury, má na starosti stavbu svalů, kostí a buněčnou strukturu.

Cílem ayurvédského přístupu k člověku i přírodě a vlastně všemu živému je dosažení rovnováhy všech tří dóš.

Tu můžeme dosáhnout propojením všeho co nás každý den obklopuje a provází: kosmetické produkty, jídlo, byliny, hudbu, masáže, meditace a zapojení všech 5 smyslů. 

Nechte se unést vůněmi bylin, relaxačními procedurami doplněnými masážemi nohou, rukou, hlavy či břicha.

Kosmetika značky Lakshmi

Filozofie značky Lakshmi je postavena na starobylé moudrosti ayurvédské medicíny s velmi celostním přístupem ke klientce.

V minulém roce značka Lakshmmi oslavila 30-ti leté výročí založení společnosti. Dnes se pyšní výrobou více než 300 ekologických produktů v péči o pleť, tělo, vlasy, potravinovými doplňky, aromaterapií, za účelem dosažení rovnováhy těla i ducha.

Většinu bylin pro výrobu si Lakshmi pěstuje s láskou na svých ekologických plantážích, věnuje velkou pozornost šetrnému zpracování, dopadu na životní prostředí, své produkty netestuje na zvířatech.

Kosmetika má certifikáty AIAB a ECO BIO cosmetics.

VÁTA

Hlavním sídlem Váty v lidském těle je tlusté střevo, dále v plicích, žaludku, kůži. Řídí výměnu informací v nervové soustavě, dýchání, žvýkání, mrkání a polykání. Ovlivňuje krevní oběh, srdeční tep a pohyb svalově-kosterního systému.

Váta je spojena s prvky vzduchu a prostoru. Její charakteristika se velmi podobá vlastnostem větru – je studená, suchá, lehká a pohyblivá.

Konstituce Váta mívá tmavé, vlnité vlasy, suchou kůži, úzké oči, lámající se nehty, viditelné žíly a šlachy, trpí zimomřivostí a chladem končetin. Typickými vlastnostmi jsou rychlé pohyby a řeč, nepravidelná hladina energie, náladovost, kreativita, bystrý intelekt, citlivost, menší sebedůvěra. Při stresových situacích se objevuje nervozita a strach. Váta je spojena s obdobím podzimu a studenou energií.

Nerovnováhu Váty zhoršuje: suché a chladné počasí, časté cestování, nepravidelný denní režim, spánkový deficit. Dále příliš intenzivní sportovní a sexuální aktivita, hluk, hlasitá hudba nebo televize, ale i strach a nejistota. Také nevhodná volba potravin, jsou například brokolice, fazole, houby, cukr, sušené ovoce, smažená jídla nebo syrové, nevařené pokrmy.

Vátě naopak prospívá teplo, pravidelnost v životě, harmonie v rodině a uspokojení její velké potřeby lásky. Vhodné pohybové aktivity jsou ty, které Vátu zpomalují a zklidňují. Např. chůze, plavání, jóga. Váta by měla pravidelně odpočívat. Dále jí prospívají teplé koupele a zábaly, masáže teplými oleji .

 

PITTA

Ohnivý princip Pitta je zodpovědný metabolismus, sídlí v žaludku a tenkém střevě. Dále je přítomen v srdci, krvi nebo očích. Pitta řídí rovněž látkovou výměnu, zpracovávání myšlenek naší myslí. Má vliv na další orgány trávicího ústrojí jako jsou játra, slinivka nebo žlučník. Kvality Pitty jsou: horká, rychlá a pronikavá, olejnatá, tekutá.

Osoby typu Pitta mají většinou světlé, rovné vlasy, srdcovitý tvar obličeje, světlé oči a teplou, vlhkou kůži s mnoha mateřskými znaménky. Tito lidé se více potí, mají hodně energie a rychlé trávení. Jsou ambiciózními, dobrými řečníky, mají smysl pro humor a skvělé organizační schopnosti. Často trpí chrápáním, plešatěním, podrážděností a mají cynickou povahu. Horká energie Pitty je spojena s obdobím pozdního jara a léta.

Pitta je zvyšována delším pobytem na slunci a v horku, nepravidelností ve stravování, kouřením a konzumací velkého množství kofeinových nápojů a alkoholu. Není pro ni vhodná těžká fyzická práce nebo práce v noci. Z potravin se nedoporučují rajčata, špenát, kyselé ovoce, červené maso nebo cibule. Dále příliš kořeněné a pálivé pokrmy nebo ledové nápoje.

Konstituci Pitta děla dobře chladnější počasí a umírněný životní styl. Vhodné jsou nesoutěživé sporty provozované ráno nebo večer, kdy není teplo. Strava i nápoje by měly být teplé a výživné. Z potravin lze jednoznačně doporučit obiloviny, luštěniny, zeleninové saláty, sladké ovoce, bílé maso nebo občasnou sklenku piva. Mělo by se používat ochlazující koření, jako je bazalka, skořice, koriandr nebo fenykl. Obecně Pittě prospívá sladká a hořká chuť.

KAPHA

Třetí energií je Kapha, která sídlí v žaludku a tvoří fyzický základ pro energii Váty a Pitty. Řídí vyživování kloubů a kůže, tvoří svalovou, tukovou a kostní tkáň. Ovlivňuje lymfatické uzliny, přívod vody do organismu a zabezpečuje imunitu celého těla. Dále má na starosti racionální myšlení, paměť a fyzickou odolnost. Dalšími místy Kaphy v lidském těle jsou srdce, jazyk nebo plíce. Z našeho těla odchází v podobě hlenu. Kapha se svými vlastnostmi velmi podobá vodě a zemi – je studená, těžká, pomalá a stabilní.

Člověk typu Kapha má většinou velkou, zakulacenou postavu s větším množstvím svalové hmoty i tuku. Jeho kůže je studená a bledá, vlasy husté, vlnité a tmavé, oči nápadně velké. S konstitucí Kapha je spojen pomalý metabolismus a trávení, klidná povaha, pomalá řeč i pohyby. Dále ovšem také velká sexuální aktivita, dobrá dlouhodobá paměť a výborné logické myšlení. Tito jedinci dobře snášejí stres, jsou tolerantní, svědomití a dobrosrdeční. Princip Kaphy je spojen s obdobím zimy a brzkého jara.

Mezi faktory, které zvyšují Kaphu, můžeme zařadit příjem velkého množství tekutin, sedavé zaměstnání, málo pohybu a přejídání. Kaphě nesvědčí ani chladné a vlhké počasí nebo životní změny. Z potravin nejsou vhodné sladkosti, oleje, smažená jídla a nadměrné solení. Nedoporučuje se konzumace ořechů, pšenice, mléčných výrobků, luštěnin, sladkého a kyselého ovoce.

Kaphu naopak harmonizuje dostatek pohybu ve formě pravidelného cvičení, jež je vhodně spojeno s relaxací. Tyto osoby se cítí dobře, pokud panuje suché a teplé počasí. Jelikož má Kapha tendence k obezitě a těžkosti, jídlo by mělo být lehké, suché a teplé, nesmažené a netučné. Důležitá je pálivá a hořká chuť. S příchodem zimy je vhodné zavést menší porce. Rovnovážnými potravinami jsou obiloviny, většina luštěnin, syrová nebo dušená listová zelenina, trpké ovoce, malé množství bílého masa a sladkovodní ryby. Z alkoholu je možno si dát občas sklenku suchého červeného vína.